top of page
Módszertani tanácsok
Zárt kapuk

A versenyek zártkapusak, tehát egy játékossal legfeljebb egy kísérő érkezhet a helyszínre, de a sátorba (csarnokba) ő sem léphet be. Ez a rendelkezés úgy értelmezendő, hogy amint a játékosok belépnek a sátorba, egészen addig amíg a mérkőzésük befejeztével kilépnek onnan, rajtuk kívül csak a sétálóbíró tartózkodhat odabenn. A védettnek tekintendő légtér a zsilip külső ajtajánál kezdődik, tehát megengedhetetlen, hogy a zsilip belsejéből próbálkoznak néhányan "leselkedni", mert lehetetlen a szociális távolságtartás és a fertőtlenítés biztosítása ebben a szűk légtérben. 

Játék több sátorban

Az MTSZ vezetése által kiadott utasítás szerint a versenyek rendezője minden sátorban köteles egy-egy sétáló bírót alkalmazni.

Előfordulhat, hogy a verseny eredetileg egyetlen sátor használatát tervezi, de csúszás, vagy egyéb ok miatt a versenyigazgató és a versenybíró közösen(!) úgy határoz, hogy ideiglenesen néhány mérkőzésre megnyit egy második, esetleg harmadik sátrat. Ez teljesen rendben van, és dicsérendő a szándék, hogy el lehessen kerülni a program elhúzódását. Akkor lehet viszont mérkőzést így megkezdeni, ha a pót sátorban is adott a felügyelet. A rendező köteles valakit erre a feladatra biztosítani, aki lehet akár maga a versenyigazgató, akár egy edző vagy szülő, feltéve, ha nem a saját játékosuk van pályán. A felügyelő nem bíró, tehát annyi a szerepe, hogy vita esetén kihívja a versenybírót, illetve gondoskodjon arról, hogy a játékosokon kívül más személy ne tartózkodjon a sátorban.

Tapasztaltunk olyan visszaélést már, hogy az 1 db bejelentett sátor helyett a verseny egyik játéknapján déltől kettő (2) sátrat kezdtek használni, amelyet előre fel is tüntettek a játékrendben, ennek ellenére kvalifikált bíró helyett csak egy felügyeletet biztosítottak a második (harmadik) sátorban. Ez nem tartozik a megengedett kivételek közé, mert a rendező előre tudta, hogy két/három sétálóra lesz szüksége.

Illetéktelen személy a sátorban

Az MTSZ utasítása szerint a veszélyhelyzet időtartama alatt a sátrakban csak az ott mérkőzést játszó játékosok, és a sétálóbíró tartózkodhat. Ezt a szabályt szigorúan kell értelmezni, vagyis mindaddig, amíg a játékosok benn vannak, tehát attól a pillanattól kezdve, hogy belépnek a sátorba, egészen odáig, amíg a mérkőzés után ki nem jönnek onnan, rajtuk kívül csak a sétálóbíró lehet benn. Amennyiben illetéktelen személy játék közben belép a sátorba, a bírónak meg kell állítania a játékot, ami csak akkor folytatódhat, ha az illető távozott. A játékosok fegyelmi intézkedéssel büntethetők, amennyiben hozzájuk tartozó személy megszegi a szabályt.

Új labdák

Minden mérkőzéshez ÚJ labdát kell biztosítani, ezzel kapcsolatos visszaélést is észleltünk. A szabályt megszegőket szankcionálni fogjuk. 

Sportorvosi engedély

Előfordult bizonytalanság abban a tekintetben, hogy a rendkívüli veszélyhelyzet idején módosulnak-e a sportorvosi engedély feltételei. Az illetékes hatóság állásfoglalása értelmében nincs változás a vizsgálatok és engedélyek rendjében és érvényességében, tehát ezeket továbbra is szigorúan ellenőrizni kell. Ha és amennyiben bármelyik bíró tudomást szerez arról, hogy egy játékos Covid-19 vírussal fertőződött, vagy átesett ilyen fertőzésen, akkor ezt az információt a Szövetségnek be kell jelentse.

Tudjuk, hogy nagyon nehéz mindenki számára a jelenlegi helyzet, de vígasztaljon bennüket, hogy hamarosan itt a tavasz, addig pedig egészségünk megvédése érdekében kövessük szigorúan az előírásokat.

További jó munkát kívánunk, ha bármilyen kérdésetek van, szívesen állunk rendelkezésetekre akár a levelező listán, akár honlapunkon keresztül.

bottom of page